In de praktijk Demenzien
In de praktijk
Hoe kan je Demenzien in het dagelijks leven gebruiken?
Demenzien heeft een logische opbouw, waardoor je in het dagelijkse leven gemakkelijk in gesprek kan gaan met de persoon met dementie. Je begint het maken van contact. Het hoeft zeker niet allemaal in één gesprek aan bod laten komen. Neem daarvoor de tijd en doe het in stukjes om zo steeds meer te weten te komen wie de persoon is en wat zijn of haar behoeften en wensen zijn. Dit helpt om de relatie en betekenisvolle activiteiten vorm te geven. Het kan ook behulpzaam zijn als de persoon met dementie gedrag heeft dat niet begrijpelijk is en de persoon onrustig of angstig is. Door de informatie uit de levensgeschiedenis en de coping van de persoon te weten, kan achterhaald worden waar dit mogelijk mee te maken heeft om zo hiervoor oplossingen te vinden in de benadering en de persoon gerust te kunnen stellen.
Ervaringen
Door naasten, mensen in het beginstadium van dementie en professionals is Demenzien tijdens het aktie-onderzoek van Hogescheool Windesheim in de praktijk gebracht. We vroegen hen naar hun ervaringen met de methode Demenzien:
Een persoon met dementie
“Als je net te horen hebt gekregen dat je de diagnose dementie hebt, dan weet je niet wat je kan doen en hoe je kan anticiperen op de toekomst. Demenzien was voor mij heel fijn om in te kunnen vullen, zodat ik zelf mijn wensen en behoeften kan opschrijven en ordenen. Ik ben blij dat ik nu meer overzicht heb gekregen en gerichter naar de toekomst kan kijken. Ook om dit samen met mijn partner te bespreken.”
Een naaste
“Ik ben het gesprek samen met mijn (demente) moeder aangegaan op basis van de vragen. Dat heeft een goed beeld gegeven van wie zij was/is als persoon. Hoe eerder in het proces dit wordt opgepakt hoe meer je eruit kunt halen. Er waren nu al vragen waar geen inhoudelijke reactie meer van mijn moeder op kwam. Het helpt als je Demenzien stukje voor beetje invult en het tempo aanpast aan wat de persoon met dementie aankan. Het is belangrijk om het gelijk op te schrijven.”
Zorgverlener
“Ik ben bezig met een mevrouw uit Suriname met dementie. De lijsten van Demenzien zijn ingevuld door begeleiding en familie. Mooi om te zien dat de gedachte achter Demenzien nu al veel resultaat oplevert. Mevrouw weigerde de ADL maar men had de stap overgeslagen dat mevrouw altijd douchte en niet aan de wastafel waste. Nu wordt ze gedoucht waarbij ze zichzelf wast. Een ander probleem was daarnaast dat mevrouw tijdens het koken in de pannen ging roeren en haar handen in kokend water wilde stoppen. Nu weten we dat mevrouw altijd kookte, en wat ze kookte. Hier gaan we verder mee aan de gang via foto’s van Surinaams eten, kooktijdschriften, Surinaamse groenten en kruiden.”
Zorgverlener
“Het gaat om het belang van de relatie en te zorgen dat je de stukjes kan delen die er nog zijn. Deze stukjes haal je op uit de levensgeschiedenis. Als de persoon met dementie dat niet meer zelf kan vertellen, dan kan het via de familie opgehaald worden. Hierin kunnen aanknopingspunten gevonden worden om iets samen te doen en samen te beleven.”
Tenslotte
Wij zijn ook heel benieuwd naar jouw ervaringen met Demenzien. We nodigen je uit om ons dit te laten weten! Stuur je ervaringen en/of vragen naar info@demenzien.nl
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?