Wat is Demenzien?
Wat is Demenzien?
Dementie is volksziekte nummer 1 en heeft ingrijpende gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten. Hoe kun je samen regie houden op kwaliteit van leven en de kwaliteit van samen zijn? Demenzien is ontwikkeld op verzoek van - en samen met mensen met dementie, naasten en zorgverleners die worstelen met behoud van eigen regie bij dementie.
Naasten hebben vragen zoals: Hoe maak ik contact? Hoe zorgen we er samen voor dat het leven de moeite waard blijft? “Je raakt de persoon steeds een stukje kwijt”, zegt een echtgenoot. Ook zorgverleners in de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met dementie hebben deze vragen.
Niet alleen op verzoek van en voor naasten en zorgverleners hebben we Demenzien ontwikkeld, maar ook voor mensen die gehoord hebben dat zij de diagnose Dementie hebben. Demenzien is een praktisch hulpmiddel voor het optimaliseren van de kwaliteit van leven, het vergroten van de waardigheid van mensen met dementie en het versterken van de relaties tussen de persoon met dementie, naasten en zorgverleners.
Demenzien helpt manieren te vinden om contact te maken, zin te geven aan het samen zijn en activiteiten met elkaar te beleven. Door Demenzien te gebruiken, blijf je de mens met dementie zien.
Ook een betere samenwerking tussen naasten en zorgverleners is belangrijker dan ooit, met de toename van het aantal mensen met dementie en de afname van het aantal zorgverleners. Alleen samen kunnen we zorgen dat mensen met dementie zoveel mogelijk kwaliteit en waardigheid in hun leven ervaren.
De methode is verbeterd en vernieuwd op basis van de bevindingen uit het actieonderzoek van Hogeschool Windesheim. In verpleeghuizen die aan het onderzoek deelnamen zijn mooie voorbeelden gezien waarin naasten en zorgverleners beter met elkaar zijn gaan samenwerken en nieuwe ontdekkingen hebben gedaan over de mens met dementie. Naasten en zorgverleners zijn enthousiast en positief over Demenzien en vinden dat het goed bij de praktijk aansluit. Zij kunnen er heel gemakkelijk stapsgewijs mee werken. Zoals een zorgverlener zegt: “omdat Demenzien zo dicht aansluit bij de dagelijkse praktijk, voelt het niet als iets extra’s.”
De auteurs hebben jarenlange ervaring in de langdurige zorg en in het ontwikkelen van praktische, toegankelijke methodes. Demenzien is ontwikkeld op verzoek van en samen met mensen met dementie, naasten en zorgverleners. De eerste versie verscheen in 2020. Dit is een geheel vernieuwde versie, op basis van onderzoek door Windesheim Hogeschool en praktijkervaring.
Hoe werkt Demenzien?
Er is één wens die we allemaal hebben voor de mens met dementie: een fijne en betekenisvolle dag met liefdevol contact. Wil jij ervaren hoe je dat met elkaar kan doen? De methode Demenzien is een hulpmiddel voor samenwerking tussen de mens met dementie, naasten en zorgverleners, om de mens met dementie te leren kennen. Met elkaar ‘de mens zien’ en zo te zorgen voor een fijne dag en zoveel mogelijk kwaliteit van leven.
Demenzien is praktisch toepasbaar en doet recht aan de mens met dementie, naasten en zorgverleners. Het leven van de mens met dementie verandert. Het is een voortdurend zoekproces om te weten te komen hoe iemand zijn leven wil inrichten: wat is belangrijk, waar geniet hij van, hoe wil hij benaderd en verzorgd worden? Ook als het gedrag van de mens met dementie niet begrepen wordt, helpt Demenzien om antwoorden te vinden.
De werkwijze van de methode Demenzien bestaat uit:
1. Het driegesprek tussen bewoner, naasten en zorgverleners
2. De mens zien voor de dementie, de mens nog beter leren kennen
3. Samen zoeken naar oplossingen met de ‘vraag achter de vraag’
Met Demenzien breng je samen de ervaringen uit het leven van de persoon met dementie in kaart. Je kijkt ook naar wat de persoon nog kan, hoe hij in het leven staat en wat hij/zij belangrijk vindt. Dat helpt om voor deze persoon waardevolle activiteiten in een eenvoudigere vorm samen te blijven delen en beleven. Je bepaalt met elkaar hoe je dat gaat aanpakken en maakt daar afspraken over. In dit zoekproces vindt veelal ook rouwverwerking plaats. Na de confrontatie met alles wat niet meer kan, komt er met Demenzien ruimte voor andere manieren van contact en samen dingen doen.
Demenzien sluit dicht aan bij de leefwereld van de persoon met dementie en het dagelijks leven. Het is een praktisch hulpmiddel, dat iedereen kan gebruiken. Het kan niet fout gaan omdat het een zoektocht is naar een manier om goed in contact te blijven en om invulling te geven aan de nieuwe omstandigheden. Het is een kwestie van proberen en genieten van elk moment dat je iets samen deelt.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?