Wat is Demenzien?


Wat is Demenzien?

Dementie is volksziekte nummer 1. Het heeft ingrijpende gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten. Hoe kun je samen regie houden op kwaliteit van leven en de kwaliteit van samen zijn? Demenzien is ontwikkeld op verzoek van - en samen met mensen met dementie, naasten en professionals die worstelen met behoud van eigen regie bij dementie.
Naasten hebben vragen zoals: Hoe maak ik contact? Hoe zorgen we er samen voor dat het leven de moeite waard blijft? “Je raakt de persoon steeds een stukje kwijt”, zegt een echtgenoot. Ook professionals in de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met dementie hebben deze vragen.

Niet alleen voor naasten en professionals hebben we Demenzien ontwikkeld, maar ook voor mensen die gehoord hebben dat zij de diagnose Dementie hebben. Demenzien is een praktisch hulpmiddel voor het optimaliseren van de kwaliteit van leven, het vergroten van de waardigheid van mensen met dementie en het versterken van de relaties tussen de persoon met dementie, naasten en professionals.
Demenzien helpt manieren te vinden om contact te maken, zin te geven aan het samen zijn en activiteiten met elkaar te beleven. Door Demenzien te gebruiken, blijf je de mens met dementie zien.

Hoe werkt Demenzien?

Samen breng je de ervaringen uit het leven van de persoon met dementie in kaart. Je kijkt ook naar wat de persoon nog kan, hoe hij/zij in het leven staat en wat hij/zij belangrijk vindt. Dat helpt om voor deze persoon waardevolle activiteiten in een eenvoudigere vorm samen te blijven delen en beleven.
Je bepaalt met elkaar hoe je dat gaat aanpakken en maakt daar afspraken over. In dit zoekproces vindt ook rouwverwerking plaats. Na de confrontatie met alles wat niet meer kan, komt er met Demenzien ruimte voor andere manieren van contact en samen dingen doen.

Demenzien sluit dicht aan bij de leefwereld van de persoon met dementie en het dagelijks leven. Het is een praktisch hulpmiddel, dat iedereen kan gebruiken. Het kan niet fout gaan omdat het een zoektocht is naar een manier om goed in contact te blijven en om invulling te geven aan de nieuwe omstandigheden. Het is een kwestie van proberen en genieten van elk moment dat je iets samen deelt.
De auteurs hebben jarenlange ervaring in de langdurige zorg en in het ontwikkelen van praktische en toegankelijke methodes. Demenzien is ontwikkeld op verzoek van en samen met mensen met dementie, naasten en professionals die worstelen met behoud van eigen regie bij dementie.


Heeft u vragen of wilt u meer informatie?